آیین سنتی کوسه ناقالی در خان‌آباد خمین برگزار شد

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان خمین گفت: آیین سنتی کوسه ناقالی با حضور اهالی روستای خان آباد از توابع شهرستان خمین در این روستا برگزار شد.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مرکزی، علی مشهدی امروز 11 بهمن ماه 1401 افزود: این رسم از مناسک آیینی دیرینه مردم استان مرکزی است که هر سال دهم بهمن ماه در روستای خان‌آباد از توابع شهرستان خمین برگزار می‌شود و  مربوط به  چوپانان است که پیام آن شکرگزاری از خداوند است.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان خمین اظهار کرد: این ‎آیین که دارای قدمت طولانی است کمتر مد نظر بود و در چند سال اخیر سازمان‌دهی ‌شده و ‌با نظم بیشتری از سوی جوانان و همکاری شورا، دهیار و شورای ورزشی روستا برگزار می‌شود که بعد از سازمان‌دهی این مراسم مردم به‌طور چشمگیری از این آیین استقبال می‌کنند.

مشهدی با اشاره به حضور ‌پر‎‌شور اهالی روستاهای همجوار و گردشگران گفت: روز ۱۰ بهمن ماه بنام روز کوسه  ناقالدی در تقویم تاریخی فرهنگی شهرستان خمین نهادینه شده است و می‌تواند در سال‌های آینده به جذب گردشگر در این شهرستان کمک بیشتری داشته باشد.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خمین  گفت: اجرای این آیین سنتی به معنای آن است که کمر زمستان شکسته و بهار نزدیک است و این رسم در کنار کار ویژه‌‌ فرهنگی جنبه تفریح و سرگرمی نیز دارد.

او افزود: این رسم که به لحاظ ریشه‌های تاریخی در شمار نمایش‌های آیینی آورده می‌شود.  جشن کوسه ناقلدی یادآور جشن سده از جشن‌های ایران باستان است که مردم با پشت سرگذاشتن سرمای شدیدی زمستان، نوید فرا رسیدن نوروز را جشن می‌گرفتند.

او در خصوص اجرای این آیین توضیح داد: این جشن در روزگاران قدیم مخصوص چوپانان و گله‌رانان بوده و بازیکنان در این جشن پنج تا ۱۰ نفر هستند که نفر اول با پوشیدن لباس چوپانان و به سر کردن پوست بزغاله و تزیین خود، به نقش کوسه یا ناقالی در می‌آ‎ید.

مشهدی بیان‌کرد: مردم معتقد هستند که آمدن کوسه ناقالی شگون دارد و با خود خیر و برکت به همراه می‌آورد و موجب باروری و زایش میش‌ها و بزها می‌شود، از سوی دیگر چوپانان و  افراد فقیر که اجراکنندگان این مراسم هستند از این راه معیشتی به دست می‌آوردند تا زمستان را راحت‌تر بگذرانند. 

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خمین اضافه کرد: اوج جشن و هنرنمایی کوسه و همراهان در منزل کدخدا یا بزرگ ده است، در این خانه کوسه هنرنمایی را به حد کمال می‌رساند و سنگ تمام می‌گذارد و صاحب خانه مبلغی پول یا خوراکی به کوسه می‌دهد.

مشهدی یادآور شد: آیین سنتی کوسه ناقالی ‌در ‌روستاهای ‌چهارطاق، ‌طیب‌آباد، ‌لکان‌، ‌خوراوند و نازی ‌شهرستان‌ خمین نیز برگزار می‌شود.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

کد خبر 1401111172880

برچسب‌ها